Kepekli Ekmek


Bu sıralar bloklarda yaygınlaşan ekmek furyası benim evime ve bloğuma da uğradı.Bir sürü ekmek denemesi yaptım.İşte bu birincisi kepekli ekmek.Tek olumsuz yanı hazırlanan malzeme ile çok az ekmek olması.Ertesi gün için hiçbir kırıntı bile katmadı diyebilirim.Ben bu işlere yanlış zamanda başladım sanırım.Yaz geliyor ve ben evde sürekli ekmek denemeleri yapmakla meşgulüm.Ama bütün bunların yanında sabah kahvaltısında evde pişmiş ekmek çok leziz oluyor, bir de ekmek kızartma makinesinde kızartırsanız değmeyin keyfinize.



Ekmek hazırlama işi epey zor başladı.Aynı yoğurt mayalama işlemi gibi.Yoğurt mayalamak da pratikte çok kolay aslında ama sıcaklığını ayarlayamadığınızda yoğurdu tutturmak zor oluyor.Parmak dayanacak kadar sıcaklık ölçüsünü öğrenene kadar bir kaç deneme başarısız geçti.Ekmek hazırlama yönteminde de benzer bir zorlukla karşılaştım.Mayanın işleme geçebilmesi için yaşanan zorluktu bu.Mayayı ılık suda yaklaşık olarak 15 dakika dinlendirip deneme yaparsanız ekmeğinizin mayalanıp mayalanmayacağını anlayabilirsiniz.Mayanın bekleyeceği ılık su aynı yoğurt mayalarken sütün sıcaklığı kadar olması gerekir.Yani parmağınızı hafif ısıracak kadar.Mayayı özellikle ilk ekmek denemelerinizde un ile karıştırarak denemeyin.Cam bir kabın içinde mayayı hazırlayıp unlu karışıma ekleyin.Sonuç daha iyi olacaktır.Mayanın hazır olduğunu 5- 6 dakika sonra kabarmasından anlayacaksınız eğer bir kabarma görmezseniz olmamış demektir.O zaman yenisini hazırlamak zorundasınız.Yoksa ekmeğiniz mayalanmaz.


Evde ekmek hazırladığımda en sevdiğim şey zeytin ile tüketmektir.Bu arada zeytinli ekmek de hazırladım umarım en kısa zamanda yazabilirim.İncecik dilimler kesin arasına biraz krem peynir ve ince dilimlenmiş salatalık dizin.Bu aralar salatalıklar da çok taze güzeller.Birde zeytinleri dilimleyin ve en üste yerleştirin.Biraz tost makinesinde kızartın ve sabah için çok leziz bir tost hazırlayın ve yanında güzel bir sıcak içecek ile çok nefis olacaktır.

Bu arada ekmeği mayalama aşamasında ben çok bekletmedim.Eğer akşamdan hazırlayıp sabah pişirirseniz sonuç çok güzel olur.Kestiğinizde koca koca boşluklar görmek isterseniz biraz sabırlı davranmanız gerekir.

Malzemeler             :

2 su bardağı çok amaçlı un
2 su bardağı kepekli un
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 talı kaşığı deniz tuzu
1 su bardağı + 1/2 çay bardağı ılık su
1 paket kuru maya ya da 40 gr. yaş maya
1 tatlı kaşığı şeker

Hazırlanışı              :

1- Mayayı cam bir kaba koyun,şeker ve ılık suyu ekleyin.Cam kabın üzerini kapatıp mayanın kabarması için 10 - 15 dakika kadar bekletin.Eğer maya kabarmamışsa hazırladığınız ılık suyun biraz soğumasını bekleyin ve yeni bir maya ile yeniden deneyin.
2- Mikserin yoğurma aparatlarını takın ve bütün kuru malzemeyi içine boşaltın.Deniz tuzunu da ekleyin.Üzerine zeytinyağını da ekledikten sonra hazırlanan mayayı içine ekleyin.Kapağını kapatıp yavaş hızda bir iki kere çalıştırın.Çok fazla karıştırmamaya dikkat edin.
3- Tezgahın üzerine un serpin ve hazır olan hamuru üzerine dökün.Şekil verip yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyun.Üzerini geniş ağızlı bir kap ile kapatın ve sıcak bir ortamda mayalanması için bekletin.(Akşamdan mayalayın sabah pişirin.)Hazırladığınız hamur iki katına çıktığında pişirmeye hazır demektir.
4- Hamur hazır olduğunda fırını derecesini 200 dereceye getirin ve fırın ısınınca tepsiyi yerleştirin.Üzeri kızarana kadar pişirin.
5- Ekmeği dinlendirmeden kesmeyin içi hamur gibi olur.Biraz dinlendikten sonra ekmek hazırdır.
6- Eğer dış kısmı çok sert olsun istemiyorsanız dinlendirirken üzerine biraz su serpin ve temiz bir bez ile sarıp yavaş yavaş soğumaya bırakın.

1 yorum:

  1. Ekmek çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...