Mısır Ekmeği ve Yoğurtlu Salata


Bir karadenizlinin en sevdiği ekmektir sanırım mısır ekmeği.Mısır ekmeği olmazsa olmazlarımızdan.Ben çok sık tüketmesem de arada bir canım çok ister.Memlekete gittiğimde annem ile hemen pişiririz.Malum çocuklukta yapılan her şey çok özlenir,hiç unutulmaz.Diğer özlenen şeyler ise dağların yeşili ve denizin o güzel mavisi.Karadenizin o hırçın dalgalarını da çok özledim.Hele de yeşilin çok çok az olduğu bir şehirde yaşayınca insan yağmurdan sonraki toprak kokusunu da çok özlüyor.O topraklardan az heykel çalışması yapmamıştım çocukken.Sanatın bir dalı ile uğraşacağım o günlerden belli imiş demek ki.( Ben resim öğretmeniyim ve resim yapmak bir tutkudur benim için. )

Çocukluğumuzda babaannem mısır ekmeği pişirdiğinde sıcakken bir derin bir kaba doğranır tereyağı ile karıştırılıp yenirdi.Çok severdik mısır ekmeğini öyle yemeyi.Mısır ekmeği tavada da yapılır ama fırında pişirilen kadar güzel olmaz bence.Biz mısır ekmeğini bir de yoğurt ile karıştırarak yeriz.Mısır ekmeğini yemenin en güzel biçimidir bence.


Mısır ekmeği ile servis yapmak için hazırladığım yoğurtlu salata.Mısır ekmeği pişince, yanına da yoğurt çıkartmak gerekir.Taze mısır ekmeğini yoğurt ile karıştırıp tüketin, inanın çok leziz olacaktır. Bu yoğurtlu mısır ekmeğini biraz değiştirmek,değişik yiyecekler eklemek ,yeni tatlar yakalamak istedim.Yoğurda biraz mayonez, limon ve dijon hardalı ekledim.İçine de ev ürünü yaptığım turşular ve biraz yeşillik doğradım.Bir de kapari koydum ,büyük marketlerde bulabileceğiniz bir ürün.Mısır ekmeği ile de karıştırılınca seveceğinizi düşündüğüm bir lezzet oldu.Damak tadınıza uyar mı bilmem ama biz çok sevdik.Bu yoğurtlu sosu sebze kızartmaları ve et yemekleri (ızgara ya da kızartma ) ile de sunabilirsiniz.

Mısır unundan ekmek yaparken kullanacağınız suyun elinizin dayanabileceği sıcaklıkta olması gerekiyor.Hamuru hazırlayıp tepsiye yerleştirdiğinizde üzerine yoğurt sürün ve üzerini dilimler halinde kesin öyle fırına sürün.

MISIR EKMEĞİ

Malzemeler                 :

4 su bardağı mısır unu
4 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt

Hazırlanışı          :

1- Mısır ununa tuzu ekleyip derin kaba alın ve elinizin dayanabileceği sıcaklıkta su ile yoğurun.Yumuşak bir hamur olacak.
2- Küçük bir fırın kalıbını yağlayın ve hamuru fırın kabına yerleştirin.Yoğurdu hamurun üzerine sürün ve bıçak yardımı ile üzerini dilimlere ayırın.
3- Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında yalaşık bir saat pişirin.


YOĞURTLU SALATA

Malzemeler            :

3 su bardağı yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
1 su bardağı kornişon turşu
1 fincan dereotu
1 çorba kaşığı kapari
2 tatlı kaşığı dijon hardalı
Yarım limon suyu
Tuz

Hazırlanışı            :

1- Yoğurdu,mayonezi,dijon hardalını ,limon suyunu ve tuzu derin kaba alın ve karıştırın.
2- Jalapeno biber turşusunu ve kornişon turşuyu küçük parçalar halinde doğrayın.Jalapeno turşusu çok acıdır,ne kadar eklemek istediğinize siz karar verin.Dereotunu doğrayın.Kapariyi de karışıma ekleyerek karıştırın.Yoğurtlu karışıma ekleyin.Yoğurtlu sos servise hazırdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...