Kayısılı ve Cevizli Kek


Günler o kadar hızlı gidiyor ki.Peşine koşsan yetişemezsin sanırım.Ben koşuyorum ama  zaman benden daha hızlı gidiyor.O hızlı zamanda geçen bütün anılarımı, yazılarımı ve fotoğraflarımı evimize giren hırsızlar sayesinde  kaybettik.Bütün her şey bir belleğin içinde gitti.Bilgisayarım da çalınmış olsaydı çok daha kötü bir sonuçla karşılaşacaktım sanırım.Bu da teknolojiye ne kadar bağımlı olduğumuzu hatırlatıyor bana.Teknoloji hayatımızdan çıktığı anda her şey yok oluyor sanki.O kadar bağlanmışız ki yardımcımız, sağ kolumuz, beynimiz olmuş sanki.Ama anılarıma ait fotoğrafların bulunduğu belliğimin çalınmasına gerçekten çok üzüldüm.Diğer maddi şeyler de önemli ama bir şekilde yerine konulabilir zamanla.


Kek içinde rengarenk malzemeler olunca tadına görünümüde çok güzel oluyor.Bu kek kesilip sunum yapıldığında sofranızla güzel bir görüntü sağlayacak ve evinizde hoş bir koku yayılmasını sağlayacaktır.Kekleri en çok yaydıklarını şekerli kokusundan dolayı çok seviyorum.Bu keki hazırlarken Malatya'lı bir arkadaşımın verdiği kuru kayısıları kullanarak hazırladım.Kabın içinde az kalan ürünleri bu şekilde kullanmayı tercih ediyorum.Kek, muffin ya da kurabiye hazırlarken evde az kalmış kuru meyveleri kullanırım genellikle.Bu şekilde tuzlu ürünler de hazırlarım.Hafta sonları, hafta içinde kahvaltı tabağında olan peynir zeytin yenilerim ve bu malzemeler ile tuzlu kurabiyeler, poğaçalar ya da ekmek gibi yiyecekler hazırlarım.Bu hafta sonu da kurutulmuş domatesli ve peynirli ekmek hazırladım.Bu tariften sonra sırada ekmek tarifim var.Kurutulmuş domatesi seviyor iseniz mutlaka deneyin.


Kekin içinde 7-8 adet kuru kayısı ve ceviz var.Siz bunların yerine kuru kiraz, kuru yaban mersini gibi farklı kurutulmuş meyveler kullanılabilir.Dilerseniz üzerine havuçlu kek için hazırladığım kremayı hazırlayıp, servis ederken kullanın. 

Malzemeler     :

3 adet yumurta
125 gr. oda sıcaklığında tereyağı
1,5 su bardağı şeker
2  su bardağı un 
1 su bardağı ceviz
7 adet kuru kayısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı         :

1- Yumurtayı ve şekeri derin kaba alın ve krema kıvamına gelene kadar çırpın.Rengi açık sarıya dönene kadar çırpmaya devam edin.Tereyağı ekleyin ve karışıma iyice karıştırın.
2- Unu ve kabartma tozunu geniş bir kaba eleyin.Sıvı karışımın içine spatula ile yavaş yavaş içten dışarı doğru karıştırın.Unu karıştırırken vanilyayı da ekleyin.
3- Kuru kayısıyı küçük küp küp doğrayın.Cevizi de iri iri doğrayın ve ikisini de karışımın içine ekleyin.
4- Bütün  kek malzemesini karıştırdığınızda yağlanmış kek kalıbına yerleştirin.
5- Önceden ısıtılmış 170 derecedeki fırında pişirin.İlk 20 dakika fırının kapağını kesinlikle açmayın.Kek kabarmış olsa bile söner.Dışarıdan kontrol edin.Pişip pişmediğini anlamak için bir kürdan batırın ve üzerine hamur yapışmamışsa, kek pişmiş demektir.Kek pişince 10 dakika kadar kalıpta dinlendirin ve sonra servis tağına ters çevirerek çıkarın.5 dakika daha dinlendikten sonra kek hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...