Türk Kahvesi Pişirmek


Nasıl köpüklü kahve pişirilir yazmaya çalışacağım.  Türk geleneklerinin olmazsa olması, kız istemelerinin vazgeçilmez ve en güzel ritüeli.  Her gün bir tane yemekten sonra tavsiye edilir...

Bir kaç püf noktasından bahsedeyim ilk başta;
1- İlk başta yapmamız gereken kaç kişilik yapmak istiyorsak ona göre bir cezve sahibi olmak.  İçine kaç kişilik istiyorsan o kadar kahve fincanı su alması gerekir.
2- Kahvenin açıldığında mutlaka hava almayan bir cam kapta muhafaza edin.  Çok sık kullanmıyorsanız o zaman türk kahvesi poşetinin ağzını güzelce kapatıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

3- Mutlaka taze çekilmiş kahve almaya çalışın.
4- Ve mutlaka lokum ya da çikolata ile servis yapın.
5-Kahve pişerken asla başından ayrılmayın.
6- Türk kahvesinin damak tadına göre 4 şekilde ( Şekersiz, az şekerli, şekerli ve çok şekerli olarak) pişirilir.
Az şekerli      : 1 çay kaşığı şeker
Şekerli           : 2 çay kaşığı şeker
Çok şekerli    : 3 çay kaşığı şeker ilave edin.
Eğer şekerli ve şekersiz kahveyi aynı anda yapmamız gerekiyorsa ayrı ayrı pişirmek zorundasınız.

Türk Kahvesinin Hazırlanışı:
1- Cezveye kişi başı bir kahve fincanı içme suyu koyun ve üzerine cezveye kişi başı bir tatlı kaşığı tepeleme kahve ekleyin.  Kahveyi isteğinize göre biraz daha fazla ya da eksik koyabilirsiniz ama ideali kişi başı bir tatlı kaşığıdır.
2- Üzerine yukarıda yazılı olan ölçülere göre şekerini kişi başı ne kadar gerekirse ekleyin ve şeker eriyinceye kadar karıştırın.
3- Cezveyi kısık ayardaki ocağa koyun ve asla başından ayrılmayın, yoksa hemen taşabilir.
4- Kahveyi bir kere karıştırdıktan sonra bir daha karıştırmayın.  Kahve kaynamaya başladığında cezvenin kenarından köpürmeye başlar, daha sonra köpükler ortaya doğru ilerler.  Bu esnada cezveyi ocaktan alın. Bu arada köpük hafif çökecektir. Köpükleri alıp kahve fincanlarına azar azar paylaştırın.
5- Geri kalan kahveyi bir iki taşım tekrar kaynatın ve fincanlara doldurun. Köpüklü kahveleriniz hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...