Mısır Çorbası


Bu çorba bir Karadenizlinin geleneksel çorbası.......
Haşlanmış mısır taneleri ile yapılan soğuk çorba.Babaannem biraz daha değişik yapardı ama pratik olarak böyle hazırlıyordu.Bir kaç farklı şekilde hazırlanıyor aslında.Bu çorbayı yaz aylarında tüketiriz.Hem çok besleyicidir, hem leziz, hem de çok çok pratik bir çorba.Buğdaylı, yeşil mercimekli çorbanın bir değişik versiyonu.Sütlü mısır çorbası da yapılırdı.Onu da denediğimde mutlaka paylaşacağım.Yemeklerden önce bir porsiyon çorba içmek özellikle kilo almaktan korkanlar ve diyet yapanlar için en güzel seçeneklerden biri.Bazı ülkelerde öğüne çorba ile başlanıp sonra salata sonra da ana yemek ikram edildiğine şahit olmuştum.Sanırım sağlık açısından böyle beslenmek çok doğru bir seçenek olabilir. 


Karadeniz bölgesinde çok fazla tarım yapılmadığı için uzun yıllardır tohumları saklar ve ertesi yıl o tohumla ile yeni ürünler alabilmek için ekerler.Doğal ürünler bulduğumda da yüklenir getiririm yanımda.Mısır hasadı olduğunda yıkar,kurutur ve belli işlemlerden geçirip parçalarlar. Kış boyunca saklayabilirsiniz. Karadenizde bu çorbanın yöreye göre farklılıklar gösteren değişik türleri sıklıkla tüketilir.Biz buna bir de barbunya fasulye ekleriz.Haşlanır ve karıştırılır.Salçalı bir sos hazırlanır ve servis esnasında yoğurt eklenip hazırlanır. Bir de kurutulmuş kızılcık meyvesi ve mısır unu ile hazırlanan çorba yaparız.Kış için memleketten ürünler geldiğinde hazırladığım zaman tarifi ekleyeceğim siteye.Alışkın olmayanlar için biraz değişik bir çorba.Rengi ve lezzeti itibari ile çok sevdiğimiz bir çorba umarım siz de denediğiniz de beğenirsiniz. 

Geleneksel yemeklerin kaybolması bence üzücü.Bu konuda Sinop'ta biraz araştırma yaptım ve bir kaç tarif buldum.Çorba, et yemekleri, balık özellikle hamsiden yapılan değişik tarifler, bakliyatlardan yapılan börekler hepsi, de birbirinden leziz tatlar.İnsan çocukluğunda yediği tatları zaman geçtikçe özlüyor.Bu tarifi yazdıktan sonra nohutla yapılan bir börek yaparız onu eklemeyi düşünüyorum.Denemeye değer inanın.Eğer yörenize has değişik yemekler biliyorsanız bana ulaştırmanızı çok isterim.Burada yayınlarız.Bu arada Hatay gezisinde de çok tarif öğrendim ama denemeler yapmak için zamana ihtiyacım var.Çok lezzetli salatalar ve yemekler yemiştik orada.İnanılmaz güzel bir mutfağı var.Kilo alıp geri gelmemek mümkün değil Hatay'dan.Yemekler ve künefe.........zaman.......sonra yine yemekler ve künefe yemek yemekten uzak tutamıyorduk kendimizi.Yemek yemeyi sevenler mutlaka uğramalı Hatay'a.Uğranacak kadar yakın bir yer değil ama.


Malzemeler           :

2 su bardağı dövülmüş mısır
2 su bardağı barbunya
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 çorba kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı yoğurt

Hazırlanışı             :

1- Mısırı ve barbunyayı bir gece önceden ayrı ayrı kaplarda ıslatın ve ertesi gün de yine ayrı ayrı kaplarda haşlayın.Haşlarken tuz ekleyin.
2- Yağı bir tavaya koyun ve salçayı biraz kavurun.
3- Mısır ve barbunya fasulyeyi karıştırın ve salçalı karışımı ekleyin.Çorba biraz ılıklaşınca servis kaplarına alın ve üzerine ikişer kaşık yoğurt koyun.Dilerseniz maydanoz doğrayıp üzerine ekleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...