Kadayıflı Muhallebi


Kadayıf ile hazırlanan künefeden sonra en sevdiğim tatlı.Kadayıfın tırlığı ile muhallebi birleşince nefis tatlı oluyor.Hatay gezisi sırasında alınan kadayıflar ile hazırlandı.Biz künefe hazırlayamayacağımız için kadayıfları böyle bir tatlıda denemek istedik.

Hatay tarihi güzellikleri ile çok güzel bir şehir ama ben burada daha da
güzel olan yemeklerinden bahsetmek istiyorum.Cevizli biber, humus, katıklı ekmek, zahter salatası,  sini  kebabı, oruk, yoğurt aşı gibi severek yediğimiz o kadar çok yemekler ve mezeler vardı ki...Bir de üzerine o nefis künefelerde yenince kilo alıp geldik Hatay'dan.Kilo almamak mümkün mü gerçi leziz yemeklerden sonra....

Hatay'ın kapalı çarşısında künefe hazırlayanları seyrettik birazda.Öyle bir ustalıkla kadayıfları pişiriyorlar ki  Pratikliklerine hayran oluyorunuz.Pratik bir şekilde yuvarlaklar çizip pişiriyorlar kadayıfın tellerini.Bu kapalı çarşıda bir sürü yöresel gıdalar bulabilirsiniz.Evde yapılmış domates ve biber salçaları,yöresel peynirler ve baharatlar, bal ve pekmezler damak tadınıza göre dilediğinizi seçin.Size tavsiyem ev yapımı güzel bir nar ekşisi bulursanız sakın kaçırmayın.Sarmalara, bazı salatalara, kurutulmuş dolmaya nefis bir tat verir.

Ben Hatay gezisinden geri dönerken kışlık domates ve biber salçasını, zahter, nar ekşisini ve baharatları alıp öyle döndüm.Bir kaç da yöreye has mezelerin tarifini de öğrenmeyi ihmal etmedim.Özellikle cevizli biber çok sevdim,bir an önce deneyip paylaşmak istiyorum.Hatay'da birde tatlı patates gördük ama alıp deneme fırsatımız olmadı.Bir daha yolum oralara düşerse mutlaka deneyeceğim.

Şimdi gelelim tarife.Bu tarifin muhallebisinin tadı çok güzel.Dilerseniz muhallebiyi hazırlayıp değişik meyve sosları ile de sunabilirsiniz.Tatlı kabak püresi hazırlanıp üzerinde kullanabilirsiniz.Damak zevkinize göre dilediğiniz gibi hazırlayın.Bu tip tatlılar soğuk yendiği için tam zamanı.Gece havalar biraz olsun soğuduğunda hazırlayın.Ertesi gün sıcağın sizi bunalttığın saatlerde tüketin.Bir de yanında buz gibi buzlu çay oldu mu ,bütün bunları yanında bir de denizden gelen serin bir rüzgarın esintisi varsa değmeyin keyfimize.Tabi ki yeşillin bol olduğu yaylalarda olabilirdik.Neden olmasın.....

Malzemeler      :

1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı nişasta
1 yumurta 
Kadayıfı İçin : 
400 gr. tel kadayıf
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
1 su bardağı toz şeker
50 gr. tereyağı 

Hazırlanışı             :

1- Tatlıya başlamadan önce tel kadayıfı buzdolabı poşetine koyun ve derin dondurucuya koyup dondurun.Kadayıf donduğu zaman çıkarın ve poşetin içindeyken elinizle ufalayın.Kadayıflar sertleştiği için hemen küçük parçalara ayrılacak.
2- Tencereye tereyağını koyun, eridiğinde parçalanmış olan tel kadayıfı ekleyin rengi koyulaşana kadar kavurun.Dövülmüş cevizi ekleyin kavrulsun ve indirmeye bir dakika kala şekeri ilave edin.
3- Muhallebi için gerekli bütün malzemeyi uygun bir tencereye koyup çırpıcı ile karıştırın ve ateşe koyup koyulaşana kadar pişirin.Pişerken sürekli karıştırmanız gerekiyor.
4- Muhallebi ve kadayıf hazır olduğunda servis kabına alın.Kadayıfı ikiye bölün.Derin bir servis kabının altına kadayıflı karışımın yarısını yerleştirin.Muhallebiyi üzerine yavaşça yerleştirin.Kalan kadayıfı da üzerine yayın ve ister soğuk isterseniz sıcak olarak tüketin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...