Açma


Kahvaltıda taze pişmiş bir açma, yanında lorlu bir salata ve zeytin.Açmayı annem kahvaltı için hazırlamış, uyandığımızda mis gibi bir koku karşıladı bizi.Güne böyle güzel bir koku ile başlamak çok hoş.Açmaları taze,mis gibi bir kokusu ve lezzeti var.Evde hazırlanmış poğaça, açma ve ekmek gibi yiyecekler zeytin, taze mis kokulu bir domates ve peynir ile çok lezzetli oluyor.Kahvaltıda hazırlanan bu tarz yiyecekler, çok fazla yemenize sebep oluyor ama bazen de keyfini çıkarmak gerekir.

Kabardıkça kabaran bir açma.Bir fırtınadır kopan içimizde,bekle ki pişsin, bizde yiyelim.Yoğur bekle mayalansın, şekil ver mayalansın.Bekle, bekle, bekleeeeeee ama beklenen sonuca değer.Hamuru hazırladıktan sonra, uzun bir süreç var pişirmeye geçene kadar.Çünkü ilk başta hamuru yoğuruyorsunuz ve mayalanmaya bırakıyorsunuz, hamur neredeyse iki katına çıkıyor.Daha sonra şekil verip tepsiye diziyorsunuz ve orada da biraz daha kabarıyor ve pişmeden bile pofidik pofidik duruyor.Bütün bu aşamaları geçince pişirme işlemine başlıyorsunuz. Kokusu ve lezzeti ile harika bir açma hazır oluyor.


Açmanın hamurunu hazırlarken içine peynir ya da zeytin ezmesi ekleyebilirsiniz.Ya da hiçbir şey eklemeden sade olarak da tüketebilirsiniz.Kendi damak zevkinize  göre çeşitlendirin.Ertesi günde arasına dilediğiniz yiyeceği yerleştirin ve tost yapın. 

Malzemeler             :

1 çay bardağı sıvı yağ
1 su bardağı su
2 adet yumurta
1 paket yaş maya
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
100 gr. peynir
Aldığı kadar un

Hazırlanışı               :
1- Bütün kuru malzemeleri derin bir kabın içine koyun ve ortasını açıp sıvı malzemeleri ekleyin ve hamuru hazırlayın.
2- Hamur hazır olduğunda bir kabın içinde bekletin ve üzerini temiz bir örtü ile kapatın.Yaklaşık olarak iki katına çıkana kadar bekletin.Hamur kabararak yaklaşık iki katı olacak.
3- Hamur kabardığında küçük parçalar koparın ve ince uzun şeritler hazırlayın.Hazırladığınız şeritlerin bir uzunu sabit tutun ve diğer ucunu döndürün.Çevirme işlemi bittiğinde uç kısımlarını üst üste getirin ve tepsiye dizin.
4- Tepside yine kabarması için bekletin.Bu arada açmalar kabaracağı için tepsiye dizerken aralıklı yerleştirin.
5- Kabarma işlemi sonlandığında üzerine yumurta sarısını sürün.
6- Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...