Nescafeli Kek


Kardeşim Güzel Sanatlara hazırlık kursuna gidiyor ve her öğrenci yemek için bir şeyler hazırlıyor.  Ben de bu sefer tatlı bir kek hazırlayayım dedim.  Aklıma bu kek geldi.  Kek hazırlarken mutfakta ne varsa ona göre tatlandırırım.  Sabahın ilk saatlerinde hazırladığım için evde ne varsa onu kullanmak zorundaydım.  Kiler dolabını açtığımda karşımda nescafe kavanozunu gördüm ve başladım hazırlığa.  

Kekinizin güzelce kabarmasını istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç konu var. Birincisi; yumurta mutlaka oda sıcaklığında olmalı.  Oda sıcaklığında bulunan yumurta daha çok kabarmasını sağlar.  Eğer yumurta buzdolabında ise biraz ılık su içinde bekletip, oda sıcaklığına gelmesini sağlayın.

Enginarlı Dip Sos



Enginar zamanıııııııı.....Pazarlarda tazecik enginarlar dolu.  Pazarda etrafının temizleniyor olması da ayrı bir güzel doğrusu.  Evde enginarı sevmeyen biri olduğundan değişik pişirme yöntemleri geliştirmeye çalışıyorum.  Bu tarif de öyle oluştu.  Tamamen bana ait bir salata.  Nasıl hazırlayabilirim diye düşünürken , evde ne var baktım ve lezzetleri düşünerek birleştirdim. Bu salata dışında Portakallı Enginar yemeğini de çok seviyoruz. Eğer sizde de enginarı sevmeyen ve alıştırmak istediğiniz ya da yedirmek istediğiniz birileri var ise size şunu tavsiye edebilirim, hazırladığınız yemeğe ya da salataya aroması olan ( sarımsak, nane, maydanoz gibi ) taze baharatlar ekleyin.  Enginarın kokusunu bastırırsa daha rahat yenebilirler.  Enginar insan sağlığı için ilaç gibidir.  Karaciğer için müthiş bir besin.  On adet enginarın karaciğeri tazelediği söyleniyor.

Adak Pilavı


Pilav hazırlamanız gerekiyorsa bulgur tercih edin derim.  Hem kalorisi düşük hem de protein oranı çok yüksek.  O yüzden genelde bulgur pilavını tercih ederim ama şunu da söylemeden geçemem , pirinç pilavını çok severim.  Bu pilav Osmanlı döneminden kalma,  o dönemlerde hazırlanan adak pilavı.  Bulgur pilavını içine koyduğunuz sebzelerle, çocuklarınızın sevmediği bazı sebzeleri yedirmek için de güzel bir tercih olabilir.  Bu pilavda ıspanak, tavuk eti, havuç var.  Bu pilavın çok farklı şekilde de pişirebileceğinizi unutmamak gerekir.  Bloğa yazdığım  mantarlı ve tarçınlı bulgur pilavını da denemenizi öneririm.  Sağlığımızı tehdit eden bu kadar unsur varken, biraz duyarlı davranmakta fayda var.  


Malzemeler        :

2 adet tavuk göğsü
2 adet kuru soğan
Yarım demet ıspanak
2 adet havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
3 su bardağı pilavlık bulgur
5 su bardağı sıcak  su
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber

Hazırlanışı          :

1- Soğanları doğrayıp, zeytinyağı ile pembeleşinceye kadar kavurun.  Tavuklar eğer büyük olarak kesilmişse mutlaka küçük parçalara ayırın.  Soğanlar  pembeleşince tavukları ilave edin.  Suyunu çekene kadar pişirin.
2- Ispanakları bol suda yıkayıp, ince ince doğrayın.  Havuçları güzelce fırçalayıp yıkayın ve rendeleyin.  Tavuklar suyunu çekince havuçları ekleyin.  Beraber bir süre kavurun.  Havuçlardan sonra ıspanakları ekleyip kavurun. 
3- Ispanakları da ekledikten sonra bulguru, tuzu ve baharatları ekleyin.  Karıştırdıktan sonra sıcak suyu da ekleyin, bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını sıkın.  Suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.  10 dakika demlenmeye bırakın ve servis yapın.

Elmalı Minik Kekler


Elmalı tarçınlı cevizli mis kokulu minik kekler ... Bunu aynı ölçüler ile büyük şekilli kek kalıplarında pişirdiğim de oluyor.  Elmalı ile tarçın çok güzel bir ikili , nasıl tatlı yaparsanız yapın çok lezzetli oluyor.  Bahar ile birlikte hem tatlı yemek isteği oluyor insanda hem de zayıflamak.. Sonu ne olur bilmem.  
Neyse güzel bahar günleri kapımızda iken , ülkeye de huzur gelir umarım.  İnanılmaz bir hafta var önümüzde , umarım barışın , kardeşliğin hüküm sürdüğü günler gelir....

ELMA, TATLI, KEK, MUFFİN

Üzerine sürdüğüm kremada tarçınlı kurabiyeden aran karışımı kullandım.  Küçük kurabiyeler piştikten sonra tarçınlı ve pudra şekerli karışıma bulanıyor.  İnanılmaz lezzetli bir kurabiyedir,  denemenizi tavsiye ederim. Tarifine ulaşmak isteyenler buraya tıklayabilir.

Malzemeler          :

2 adet elma
3 adet yumurta
1,5 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı dövüşmüş ceviz
1/2 çay bardağı sıvı yağ
2 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
Limon
Kreması için         :
1 paket labne peyniri
1 tatlı kaşığı tarçın
1,5 çorba kaşığı pudra şekeri

Hazırlanışı            :

1- Elmaların kabuğunu soyup , çekirdeğini çıkarın.  Küçük küçük küpler olacak şekilde doğrayın.  Biraz limon sıkıp karıştırın ki doğradığınız elmalar kararmasın. 
2- Elmaları derin bir cam kaba alın.  Üzerine şekeri ekleyin ve biraz bekletin.  Diğer tarafta unu bir kaba eleyin ki içinde un pütürleri kalmasın.  Onları da ezerek süzgeçten geçmesini sağlayın.  İkinci kez tekrar elerken tarçın, vanilya ve kabartma tozunu da ekleyin.  Karışım bir güzel harmanlansın.
3- Elmalı karışımın içine yavaş yavaş unlu karışımı ekleyin.  Spatula yardımı ile dıştan  içe doğru yavaş yavaş karıştırın.  Karıştırmaya devam ederken cevizi ve sıvı yağı da ekleyin.  Harç tamamen karıştırınca işlem tamamdır.  
4- Fırını 180 dereceye ayarlayın.  Kek kalıbını yağlayın.  Eğer yağlamazsanız kekiniz kalıba yapışır.  Kek kalıbınıza ya da muffin kalıbınıza kek hamurunu dökün.  Kabarıp kızarana kadar pişirin.  Pişip pişmediğinden emin olmak için hamura ( ilk 10 dakika asla kapağını açmayın yoksa kekin kabarıklığı söner.) bir kürdan ya da bıçak batırın, eğer hamur yapışmaz ise pişmiş demektir.  Hamur yapışırsa biraz daha pişirmeniz gerekir.
5- Kek piştikten sonra mutlaka biraz kalıbın içinde dinlendirin ondan sonra kalıptan çıkarın.
6- Labne peynirin içine pudra şekeri ve tarçın karışımını ekleyip pürüzsüz olana kadar yapıştırın.  Pasta süsleme araçları ile üzerini süsleyin.  Taze nane yaprakları ile süsleyip servis yapın.


                                                                                                                             Peynirli Çıtır Poğaça  -->

Peynirli Çıtır Poğaça


Eveeeet yine buradayım sonunda ....Bir arkadaşımdan alıp denediğim ve çooook beğendiğim bir poğaça tarifi yazacağım.  Baharın geldiği şu günlerde sıcacık hazırlayıp balkon keyfi yapmanın zamanıdır.  Hele de etrafta çiçek açan bir ağaç da varsa süper.  Ben peynirli hazırladım ama dileyen kıymalı ya da patatesli kıymalı da hazırlayabilir.  Peynirli içi hazırlarken de sevdiğiniz birkaç değişik peyniri karıştırabilirsiniz.  Ben genelde tulum peyniri , beyaz peynir , tel peyniri karıştırarak hazırlıyorum.  Bazen de sadece beyaz peynir kullanıyorum.  Bu kısmı sizin isteğinize bağlı.


Bunu yazarken keşke şimdi olsaydı diye düşünmekteyim:))  Yarın okula giderken iyi olurdu.  Üşenmezsem eğer yarın okula giderken hazırlasam diyorum ....hııııııııııııı güzel fikir aslında


Malzemeler      :

1 paket margarin*
3 adet yumurta
1 su bardak sıvı yağ*
Yarım su bardağı su
Yarım su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un
Harcı için;
200 gr. beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
* Ben ölçüyü yarısı oranında kullandım.  Hepsini kullandığınızda daha çıtır bir hamur oluyor. Tercih sizin.

Hazırlanışı         ;

1- Margarini eritin ve soğumaya bırakın.  Maydanozu bol su ile temizleyin.
2- Hamur için gerekli olan malzemeleri geniş bir kaba alın ve unu da yavaş yavaş ekleyerek hamurun kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurun.  Gereken kıvama geldiğinde üzerini temiz bir bezle kapatıp dinlenmeye bırakın bir süre.
3- Maydanozu ince ince doğrayın.  Peyniri eliniz ufalayın ve maydanoz ile karıştırın.  Dileyen biraz kırmızı pul biber ve karabiber ekleyebilir.
4- Hamurda ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.  Elinizin ortasına yerleştirin.  Diğer elinizle dışa doğru hareketlerle bastırarak açın.  Ortasına hazırlamış olduğunuz peynirli karışımdan yerleştirin ve hamuru kapatın.  Hamurun kenarını iyice bastırın, yoksa açılır.  Gerekirse çatal ile bastırabilirsiniz tepsiye yerleştirdiğinizde.
5- Poğaçaları tepsiye yerleştirin ve önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...