EV YAPIMI EKMEK


Her ekmek pişirdiğimde babaannem aklıma gelir. Çok güzel ekmekler yapardı. Sabırsızlıkla beklerdik pişmesini. Hele bazlamalarına doyum olmazdı. Bazlama tarifinide annemle yapıp en kısa sürede yazmaya çalışacağım. Evde yapılan ekmeğin tadına doyum olmaz zaten. hele de kahvaltıda taze sımsıcak bir ekmek varsa diyet falan unutulur. Kahvaltılarda ekmeğin içini boşaltırım ve mis kokulu domates, salatalık ve değişik peynirler ile sandviç yaparım. Bu şekilde tüketmeyi çok seviyorum ve de çok leziz oluyor. İçindeki pofidik kısımlarla da kahvaltılık çikolatalar ya da kaymak reçel ile tüketirim. Evi saran taze ekmek kokusuda hala yatmakta olanları hipnoz etmiş gibi kahvaltı sofrasına getirir.



Bu ekmeğide kahvaltı için pişirdim. Küçük küçük pişirmeyi tercih ettim. Bir kısmını da derin dondurucuya kaldırdım. Böylece istediğimiz zaman akşamdan buzdolabına almak yeterli oluyor. Sabah da ikiye bölüp tost makinasında kızartıp kahvaltıda tüketiyoruz. Aynı lezzetini koruyor. Yanında da taze soğanlı yeşillikli çökelek salatı hazırladım. Tarifine bakmak isterseniz burada.

Malzemeler:
5 su bardağı un
1 paket toz maya
2 su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
Susam ya da çörek otu

Hazırlanışı:
1- İlk başta mayayı hazırlıyoruz. Toz şeker, maya ve ılık suyu bir kaba koyup karıştırın. Üzerini streç filmle kapatıp kabarmasını bekleyin.
2- Un ve tuzu geniş bir kaba alın ve karıştırıp ortasını açıp çukur yapın. Ortasına maya karışımını koyup hamuru yoğurun. 
3- Hazırladığınız hamurun üzerini streç film ile kapatıp hamur iki katına çıkana kadar mayalanmasını bekleyin. Çabuk mayalansın isterseniz üzerini bir örtü ile sarıp sıcak olmasını sağlayın. Böylece daha hızlı mayalanacaktır. 
4- Hamur iki katına çıktığında istediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp tepsiye yerleştirin. Üzerini nemli bir bez örtüp 15 dakika daha mayalandırın. 
5-  Üzerine bir çizik atın. Üzerine isteğinize göre susam ya da çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...