Kış Hazırlıkları


Kışın kapımızı çaldığı şu günlerde, taze ve güzel sebzeleri kaçırmamak için yoğun bir koşturmaca var.Hele de semt pazarlarında bulunan sebze ve meyveler çok güzel görünüyorlar.Kış için bu tazecik sebze ve meyvelerden alıp, depolamak hem lezzetli yiyecekler hazırlamanızı sağlar, hem de mutfaktaki işinizi çok kolaylaştırır.Sebze ve meyveleri de mevsiminde alıp sakladığınızdan, hep zamanında toplanmış mevsim ürünlerini tüketmiş olursunuz.

Kış için hazırlanan yiyecekler biraz yorucu oluyor ama kış kapımızı çaldığında yazın lezzetli yiyeceklerini tüketmenin de ayrı bir güzelliği var.Kışın ortasında yazın güzel kokusunu üzerinde barındıran domatesler ile menemen hazırlamayı kim istemez.Domatesi genelde konserve olarak hazırlarım.Biraz uğraşırsınız ama çok lezzetli olur.Sebzeleri saklamanın birkaç değişik yöntemi var.Haşlayarak, közleyerek,şoklayarak sebzeleri dondurun ya da pişirerek konserve de hazırlayabilirsiniz.

Kendi hazırladıklarımdan kısaca bahsetmek istiyorum.Kışın mutfaktaki en büyük yardımcılarım oluyorlar.Özellikle yorgun günlerin leziz kurtarıcıları onlar.Yapımı zaman alıyor ama değiyor.Tabi ki hepsine aynı gün halletmeye çalışmamak gerekir.Konserveleri de bölüm bölüm hazırlıyorum, yoksa gerçekten çok uğraştırıcı bir iş.



Domates; Domates ile hazırladığım konservenin nasıl hazırlanacağını burada yazmıştım.Domatesleri bu şekilde hazırlamayı tercih ediyorum daha çok.Derin dondurucuda saklamayı pek tercih etmiyorum.Hem ne zaman kullanmak istersem hazır olur.Domatesi konserve yaptığınız zaman, domates rendesi gibi olur.Eğer domatesler biraz iri kalsın istiyorsanız başka bir pişirme yöntemim de var.Domatesleri ikiye bölün ya da bitin bırakın fark etmez.Kabuklarını da soymanıza gerek yok.Fırın tepsisine sıralayın ve 200 derecedeki fırında üzeri hafif kızarana kadar pişirin.Fırından çıkarınca hemen kavanozlara koyun.Kapağını kapatıp ters çevirin.Ters olarak iki gün bekletin, sonra yeniden çevirin 1 gün de öyle bekletin, eğer bir akıntı yoksa ve kapak içe çökmüş ise tamamdır.Yerine kaldırabilirsiniz.Kullanırken kabukları hemen çıkarıp atın ve kullanın , çok pratik oluyor.

Patlıcan ; Birincisi patlıcanları alaca olarak soyun ve yemeklik, büyük büyük doğrayın.Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirip üzerine üst üste gelmeyecek şekilde patlıcanları koyun ve 200 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirin.Domatesleri de yukarıda bahsettiğim gibi fırında pişirin.Patlıcan ile domatesi aynı anda pişirin fırında.Domatesi 5 - 6 dakika daha önce koyun fırına.İkiside sıcakken kavanozlara koyun ve kapağını kapatıp ters çevirin, 2 gün öyle beklesin ve ters çevirip 1 gün de öyle bekletin, eğer dışarıya su sızdırmaz ise ve kapağı içeriye çökmüş ise kavanozlarınız güzel bir şekilde tutmuş demektir.İstediğiniz zaman çıkarın ve kullanın.Ben soğanlı ve kıymayı kavurup bu karışımı içine ekleyin ve baharatları ekleyip biraz pişirin ve yemek hazır.Siz nasıl isterseniz öyle kullanın.

İkincisi patlıcanları yıkayıp üzerine küçük kesikler atın ve 200 derece ısıtılmış fırında ya da  mangalda patlıcanları  közleyin.Biraz soğumaya bırakın ve kabuklarını soyup, kullanabileceğiniz kadarını buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya yerleştirin.Alinazik ve yoğurtlu salatalarda ya da kırmızı biber ile salata hazırlarken kullanın.

Kırmızı Biber ; Kırmızı biberi saklamanın en güzel yolu fırında ya da mangalda közleyip sıcakken kavanozlarda saklamak.Yukarıda anlattığım yöntem ile kavanozlara kapatıp bekletiyorsunuz.Derin dondurucuda saklamanızı pek önermem.Çünkü buzu çözüldüğünde çok dağılıyor ve istediğiniz şekilde kullanamıyorsunuz.

Börülce ; Şoklama yöntemi ile saklıyorum börülceyi.Derin bir tencerede su kaynatın.Bol su ile börülceleri temizleyin ve uç kısımlarını kesin.Su kaynadığında börülceleri içine atın ve 5 dakika kadar ( hafif rengi değişene kadar ) haşlayın.Haşlama işlemi tamamlanınca bir süzgecin içine alın ve üzerine soğuk su akıtın  ya da derin bir kabın içine bol su ve buz koyup haşlanan börülceleri içine atın.Böylece şoklama işlemi tamamlanmış olur.Biraz dinlenmeye bırakın.Süzün ve buzdolabı poşetleri paylaştırıp, derin dondurucuya kaldırın.

Taze Fasulye ;  Börülcede uygulanan işlemin aynısını kullanıp derin dondurucuya kaldırın.Derin dondurucuda saklamanın diğer yolu da domates ile haşlamak.Bol miktarda domatesi rondodan geçirin ve tencerede suyunu çekene kadar pişirin ve temizleyip kırdığınız fasulyeleri domatesli karışıma ekleyin ve fasulyeler hafif rengini değiştirene kadar haşlanmasını sağlayın.Soğumaya bırakın ve plastik kaplara yerleştirip derin dondurucuya kaldırın.

Kabak ; Kabuklarını soyun ve rendeleyin.Biraz kabın içinde bekletin ve elinizde sıkarak suyunun çıkmasını sağlayın.Buzdolabı poşetlerine paylaştırıp derin dondurucuya yerleştirin.Kışın mücver ya da çorba yapımında kullanın.

Bezelye ve Barbunya ; İçlerini çıkarın, temizleyin ve poşetleyip derin dondurucuya koyun.Kullanacağınız zaman da derin dondurucudan çıkarıp hemen tencerenin içine ekleyin.Çözülmesini beklemeyin.

Dolmalık Biber ;Kırmızı ve yeşil dolmalık biberi temizleyin.Saplarını çıkarın ve kullanacağınız miktarlarda poşetleyip derin dondurucuya yerleştirin.

Ayrıca reçel yapmak için ya da tatlılarda kullanmak için vişne, böğürtlen, kızılcık gibi meyvelerde koyabilirsiniz derin dondurucunuza.

Benim şimdilik yazacaklarım bu kadar ......
Siz de yaptıklarınızı paylaşırsanız sevinirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...