Ayva Tatlısı


Ayva tatlısı geleneksel tatlılardan biridir ve çok değişik şekillerde yapılır.Bu tarifi bir dekorasyon dersinden aldım.'' Çaya Davet '' adlı kitabın yazarı Fatoş Yağcı geleneksel tatlı tariflerinden oluşan bir bölüm hazırlamış.Ben tatlıların bir kısmını denedim inanılmaz güzeldi ve paylaşmak istedim.Yalnız şunu belirteyim orijinal tarifte damla sakızı kullanılmıştı ben onu eklemedim .İncir ile hazırlanan tatlıyı da hazırladım ve onu da paylaşacağım.Bu tarifler çok lezzetli.Sinop'ta ekmek ayvası dediğimiz bir tür vardı onlar ile hazırlanmış olsaydı bu tatlı eminim daha lezzetli olurdu.Boyutları küçüktür diğer ayvalara göre, tadı da çok lezzetlidir.Ayvanın yaprağını da çay olarak tüketebilirsiniz.Soğuk algınlığına çok iyi gelir.Çekirdeklerinden de yüz maskesi yapılır.Ayvanın faydaları da saymakla bitmez.

Ayvanın faydaları

-Ayva, çocukların sağlığını korur, büyümelerini ve gelişmelerini hızlandırır.
-Bir çok hastalığın şifası olan ayva, kalp, akciğer, boğaz, mide, göz, bağırsak ve ağız rahatsızlıklarının tedavisi için faydalı.
-Ayva her yaştaki kişinin sinir sistemini güçlendirir
-Mide ve bağırsakları zararlı mikroplardan koruyup hazımsızlık gibi sorunları önler.
-Cildi ve tırnakları zinde, parlak ve daha sağlıklı hale getirir.
-Grip ve nezlenin iyileşmesini hızlandırır.
-Ayva veya ayva suyu ishalin geçmesi için de çok yararlı. Meyvesi ya da meyvesinden hazırlanan şurup ve komposto ishale iyi gelir.
-Vücudun gücünü artırarak, zinde tutmaya yardımcı olarak yorgunluk ve bitkinlikten korur.
-Ayva ağız kokusunu önler.
-İçerdiği vitamin ve minareler ile kalp ve damar hastalıklarından korur, varisi önler ve varis tedavisinde yardımcı olur.

Ayvaları pişirin ve tatlıları dilediğiniz şekilde servise hazırlayın.Orijinal tarifte ayvaların ortasına ( çekirdeklerini çıkardığınız kısım ) bir ayva ve bir elmayı rendeleyip ayvalar ile hepsini bir yerde pişiriyorsunuz.Tatlı pişince ayvaları çıkarıp karışımı ortasına yerleştiriyorsunuz ve üzerine dövülmüş ceviz serpiyorsunuz.İstediğinize göre kaymak ya da çırpılmış krema ile de servis yapabilirsiniz.Ayva tatlısını püre muhallebi  ya da yoğurtlu tatlılar ile servis yapabilirsiniz

Malzemeler            :

4 adet ayva
8 çorba kaşığı şeker
1,5 çay bardağı su
1 adet elma rendesi
1 adet ayva rendesi

Hazırlanışı                :

Ayvaları soyup ikiye bölün.Çekirdeklerini ayırın.Ayvaları toz şekere bulayın,fırın poşetine dizin.Elma ve ayva rendesi ile ayva çekirdeklerini , şekeri karıştırın.Ayvaların olduğu fırın torbasına koyun.Üzerine suyu ilave edin.170 dereceye ayarlanmış fırında pembeleşinceye kadar pişirin.Pişen ayvalar soğuyunca servis tabağına dizin.Torbada kalan kısımla ortasını doldurun.İsteğinize göre ceviz ya da kaymak ile servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...