SÜT REÇELİ (Dulce de Leche)


Dulce de Leche de denilen, ülkemize yeni gelen çok mu çok lezzetli süt reçeli.  Neden şimdiye kadar tanışmadık ki diyeceğimiz bir lezzet.  Arjantin, Rusya ve Avrupa'nın bir çok ülkesinde bilinen, marketlerde sıkça rastlayacağınız bir malzeme.  Hazırlayacağınız bir çok tatlıyı lezzetlendireceğiniz bir ürün. İster ekmeğe sür ye, istersen tatlılarda kullan. Nasıl kullanacağınız size kalmış. Eğer hala denemediyseniz mutlaka en kısa sürede hazırlayın.
  
Zamanla nerelerde kullanırsan, mutlaka paylaşırım.  Sizin önerilerinize de açığım.  İlk olarak sıcak sıcak kahvaltıda tükettik ve neredeyse hepsi tükendi.  Ertesi günde işten geldiğimde ne yesem diye düşünürken dolapta biraz bayatlamış bir kruvasan ve süt reçeli gördüm ve çok çok lezzetli bir karışım hazırladım. Hemen onu da yazmayı planlıyorum.

Süt reçeli, karamelize süt, koyulaştırılmış süt olarak bilinen tatlı buzdolabında bir hafta kadar durabilir.  Bir kilo süt ile hazırladığınızda zaten bir küçük kavanozu bile doldurmuyor.  Ama çabuk tüketilmesi gerektiği için  çok hazırlamayın.  Süt ile hazırlandığı için riskli biraz.  Tüketebileceğiniz kadar hazırlamaya çalışın.  Tadını merak edenler için şunu söyleyebilirim.  Küçükken şeker bayramlarında yemeyi çok sevdiğim ( hala çok seviyorum) karamelli şekerlere benziyor.

Evet denemeye başlayın ve az malzeme ile mükemmel lezzet yakalayın.  Derin bir tencere kullanmanız gerekir içine karbonat atıldığında çok kabarıyor taşabilir.

Malzemeler:

1 kg. süt
1 su bardağı şeker
1 çay kaşığı silme karbonat

Hazırlanışı:

1- Sütü ve şekeri derin bir tencereye koyun ve kaynayana kadar bekleyin.  Tencereniz mutlaka derin bir tencere olsun.  Süt az diye küçük bir tencere kullanmayın.  Çünkü karbonat eklediğinizde taşabilir.
2- Kaynayınca karbonatı ekleyin ve taşmaması için dikkatli olun.  Süt kaynamaya başladığında altını biraz kısın.  Hafif tıkırdasın. Fokur fokur kaynamasın çok da kısmayın.
3- Sık sık karıştırın.  Sonuna doğru daha sık sık karıştırın ki dibi tutmasın.  Yaklaşık 30 dakika kadar kaynatmanız gerekiyor.  Belki de daha fazla.  Süt reçeli soğuduğunda daha koyulaştığı için ona göre ayarlamak gerekir.  Eğer çok kaynatırsanız rengi de çok koyu olur.  Kaynamanın sonuna doğru süt çok azalacaktır.  Kıvamı  da sulu kek hamuru gibi olduğunda hazır demektir.
4- Cam bir kaba koyun ve oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.  Ağzını hava almayacak şekilde kapatıp buzdolabında bekletin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...