Karnıyarık


Nasıl iki koca tabak dolusu yemeği yemezsin şimdi.Fırından yeni çıkmış ,dumanı üzerinde çok lezzetliiiiii bir yemek.Sebze ve et bakımından zengin olan bir geleneksel yemek.Bloğu açtıktan sonra yemeğe oturmadan fotoğraf makinemi alıp bir sürü fotoğraf çekiyoruz, eşimle birlikte.Bu fotoğraf eşime ait, gerçekten çok hoş bir kare oldu.Fotoğraf çekme denemelerimiz yüzünden sıcak yemek yiyemeyeceğiz sanırım.
Patlıcanın çok yağ çekmesinden dolayı en sevdiğim yemekler arasında olmasına rağmen sık pişiremediğim bir yemek.Yemeğin yağlı olmasını istemiyorsanız patlıcanları közleyip bu yemeği hazırlayabilirsiniz.Aynı tat yakalanmayabilir ama sık pişirmek istediğiniz zaman sağlığımız açısından en doğrusu bu ya da üçüncü bir seçenek daha var;Bu seçenek de patlıcanları  alaca olarak soyduktan sonra fırça yardımı ile yağlayıp fırında kızartma işlemi uygulamak.Hem çok yağ çekmeyecek, hem de istediğiniz gibi kızaracak.Ben yemeği hazırlarken patlıcanları yağda kızarttım.

Patlıcanları istediğiniz gibi hazırlayın ( közde, yağda kızartarak ya da fırında kızartarak ) ,daha sonra kıymalı harcı pişirelim.Eğer bu yemeği bir davet için hazırlayacaksanız ve çok işiniz varsa kıymalı harcı ve patlıcanları bir gece önceden hazırlayabilirsiniz.Ya da çalışıyorsanız hafta sonu hazırlayın, hafta içi işten gelince 30 dakika da yemeğiniz hazır.Çok fazla uğraşmadan en lezzetli yemeklerden birisini afiyetle yiyebilirsiniz.Yanına da bir pirinç pilavı ve yoğurtlu bir salata şimdi değmeyin keyfimize.
   
Yemeği yedikten sonra bir çay demleyin.Yanına da hazır fırın sıcakken fırsatı kaçırmayın ve bir tatlı kurabiye ya da kek pişirin.Ben muffin hazırlamayı tercih ettim.

Malzemeler             :

10 adet patlıcan
400 gr. kıyma
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 adet domates
5 adet yeşil biber
Karabiber
Pul biber
Tuz

Hazırlanışı             :

1- Patlıcanları alaca olarak soyun ve tuzlu suda patlıcanın acısı çıkması için biraz bekletin.Patlıcanları çıkarınca havlu peçete yardımıyla kurulayın.Derin bir tavaya kızartmak için sıvı yağ koyun ve patlıcanların her tarafının kızarmasını sağlayın.Kızaran patlıcanları havlu peçetenin üzerine çıkarın ,yağını çeksin.
2- Soğanı yemeklik doğrayın.Başka bir tavada bir çay bardağı sıvı yağ ile kavurun.Soğanlar pembeleşince kıymayı ekleyin ve pişmesini sağlayın.Harcın pişmesine yakın tüm baharatları ekleyin.Domates ve biber salçasını yarısını ekleyip 5 dakika kadar pişmesini sağlayın.
3- Fırın kabına patlıcanları dizin.Çatal yardımı ile ortadan ayırın ve yanlara doğru genişlemesini sağlayın.İçine hazırladığınız kıymalı harcı yerleştirin.Yeşil biberleri ortadan ayırın ve domatesleri yuvarlak kesin.Kıymalı harcın üzerine yeşil biberin yarısını ve bir adet de kestiğiniz domateslerin bir parçasını yerleştirin. 
4- Kıymalı harcı hazırladığınız tavanın içine domates ve biber salçasının diğer kısmını koyun.3 bardak kaynar su ekleyin.Ve tuz,karabiber,pul biberi ekleyip karıştırın ve tepsiye dökün.Önceden ısıtılmış fanlı fırında 200 derecede üzerindeki malzemeler pişene kadar bekletin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...