Aşure


Geleneksel tatlar listesinde başı çekenlerden biri.Hazırlanması uğraştırıcı, sonucu mükemmel bir lezzet.Ben uzun zamandır yapmak istiyordum aşureyi sonunda denedim ve gerçekten güzel oldu.Aşure hazırlamayı bilen bir arkadaşım geldi beraber pişirdik aşureyi.Bir yandan aşureyi hazırlıyoruz, diğer taraftan malzemelerin ölçülerini deftere yazıyorum.Artık ne zaman olursa gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğim aşure.Buğday + çerezler + kuru ve yaş meyveler ile hazırladık.Bölgeden bölgeye ya da evden eve pişirilmesinde farklılıklar gösteren aşura her şekli ile güzel oluyor.Hele de sıcak sıcak yemek ayrı bir güzel.Annem hazırlarken içine nohut ve kuru fasulyede ekler ama ben eklemedim.İçine eklenen bütün malzemelerin ayrı ayrı hazırlanması gereken işlemleri var.Bakliyatları haşla, meyveleri doğra vesayire vesayire .....Bütün malzemeleri hazırlayıp, ayrı ayrı kaplara koyun.Hepsi hazır olduktan sonra gerisi çok kolay.

İlk aşamada buğdayı çok iyi yıkamanız gerekir.Eğer iyi yıkanmazsa aşurenin rengini karartır.Ve buğdayı bir gece önceden ıslık su ile ıslatılır.Cevizleri de aşureyi pişirmeye başlamadan önce bir taşım kaynatıp suyunu süzmenin gerekiyor.Direk içine atarsanız çok koyulaştırır aşureyi.Kuru ve taze meyveleri de küçük küçük doğrayın.Bütün malzemeleri buğdayın pişme süsesinde hazırlayın ki yetişsin, yoksa malzemeleri hazırlamayı yetiştiremezsiniz. 
Malzemelerin ölçülendirirken ben kase kullandım ama eğer az hazırlamak isterseniz aynı ölçüleri küçük kaplar kullanarak ayarlayın.Nescafe fincanı ya da çay bardağı gibi.Aynı ölçüleri kullanarak aynı tadı yakalamış olursunuz.Yapmanız gereken sadece ölçü biriminizi küçültmek.
Kuru kayısı kullanmak isterseniz aşurenin rengini koyulaştırmaması için gün kurusu tercih etmeyin.Cevizleri başka bir kapta kaynatıp süzün ve bol su ile yıkayın.Bademlerin kabuğunu soyun ve buğdayı iyi yıkayın.Aşurenin koyu renk olmaması için bunları mutlaka dikkat etmeniz gerekir.

Malzemeler         :
4 ölçü aşurelik buğday
3,5 ölçü şeker
1 + 3/4 ölçü fındık
1 ölçü ceviz
1,2 ölçü fıstık
1 ölçü kuru üzüm
1,2 kuş üzümü
2 adet elma
2 adet portakal
3 adet kuru incir
5 adet kuru kayısı

Hazırlanışı           :

1- Buğdayı iyice yıkadıktan sonra ılık su ile bir gece önceden ıslatın.Yaklaşık olarak iki katından fazla olacaktır.Ertesi gün suyunu süzün bir kere daha yıkayın ve bol su koyup ocağın altını kısık tutup pişirin.Bir kenarda kaynar su bulundurun suyu azaldıkça eklemeniz gerekecek.Bu arada karıştırmayı unutmayın, dibini tutar.

2- Bademleri bir taşı kaynatın.Suyun içinde biraz soğutun ve kabuklarını soyun.Cevizleri kaynatın ve bol su ile yıkayın.

3- Kuru üzümlerin saplarını temizleyin ve yıkayın.Kuru meyveleri küçük küçük doğrayın bir kapa alın.Elma ve portakalı da aynı büyüklükte doğrayın.Ayrı bir kaba alın.

4- Buğdaylar iyice piştiğinde birden kalınlaşacaktır su ekleyin ve karışımı yavaş yavaş içine eklemeye başlayın.İlk olarak kuru üzümü ekleyeceğiz ve kuş üzümünü.Kuru üzümler şişecektir.Daha sonra ceviz ve badem hariç kuru yemişleri ( fındık ve fıstık )  içine ekleyin.Biraz pişince ceviz ve bademi ekleyin.Şimdi sırada kuru meyveler var.Onları da ekleyin ve bir müddet pişirin.Kuru meyveler ile birlikte portakal kabuklarını büyük olarak içine atın.Servis esnasında içinden çıkarın.Bu arada suyuna dikkat edin.Azalırsa ekleyin.

5- Aşure pişmeye yakın şekeri ilave edin.En son taze meyveleri de ekleyin.Beş on dakika daha pişirin.Aşure sıcakken servis kaselerine boşaltın.Üzerini tarçın, nar ya da dövülmüş kuru yemiş ile süsleyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...