Dut Pekmezli Muffin

 Şeker yerine ne kullanabilirim derken böyle bir muffin hazırlamak aklıma geldi.Pekmezli muffin ilk başta size tuhaf gelebilir ama denemeye değer bu kekcikler.Kilo alma derdinden kurtulamayanlar için iyi bir tercih.Hem yağsız hem de şekersiz hazırlandı.Pekmez olarak dut pekmezi kullandım.Eskiden köyümüze gidim pekmez yapardık.Ağaçların altına örtüler serilirdi.Bir kişi ağaca çıkıp salladığımda olgunlaşmış bütün dutlar dökülürdü.Biz çocuklarda hemen yere dökülenlerden yemeye başlardık.Bir aşamada pekmez haline getirilir pişirilen duttan çıkan suyu.O pekmez pişer iken üzerinde bir köpük birikir, o kadar lezzetli olur ki yemeye doyamazsınız.

Beslenme konusunda o kadar zorlanır olduk ki artık...Neye dokunsan bir zararı ortaya çıkıyor.Mümkün olduğu kadar doğal beslenmeye çalışıyorum bende.Kahvaltıda içinde şeker olmadığı için genelde pekmezi tercih ediyorum.Meyvenin doğal şekeri ile yeteri kadar tatlı oluyor.Bu muffinde de şeker yerine pekmez kullandım.   


Bu mufffinin içine kuru üzümde ekledim.Tatlılığı onun ile tam iyi oldu.Kuru üzüm yeteri kadar tatlı bir meyve ve kek-muffine güzel bir tat veriyor.Kuru yemiş olarak da ceviz eklemek istedim.Siz dilerseniz fıstık ya da fındık da ekleyebilirsiniz.


Muffinleri hazırlamanın bazı önemli kurallarını yeniden hatırlayalım.
1- Sıvı malzemeleri ve kuru malzemeleri ayrı ayrı karıştırın ve sonra birbiri ile birleştirin.
2-Malzemeleri karıştırırken asla fazla karıştırmayın.Spatula yardımı ile yavaş yavaş karıştırın.
3-Muffinlerin içine eklemek istediğiniz malzemeleri en son ekleyin.
4- Muffin için kullanacağınız tüm malzemeler oda sıcaklığında olsun.

Muffinleri piştikten sonra tepside 10 dakika dinlendirin daha sonra tel üzerine alın ve orada da 5 dakika dinlendirin.Muffinler fırından çıkarınca yumuşak olur.Normal kek gibi değildir.Dinlenme süresinden sonra tam kıvamına gelir.Şimdi geldik dördüncü kurala mutlaka sevdiklerinizle paylaşın.

Hazırladığım bu ölçüler 16 muffin kalıbını birde iki büyük fırın kasemi doldurdu.Yine bir kısmı derin dondurucuya gitti, bir kısmı yendi.Derin dondurucuya koyduğunuz muffinleri çalışıyorsanız eğer yanınıza alın.Oda sıcaklığına geldiğinde kahvenizin yanında atıştırın.Doğal ve nefis bir mini kek yemiş olursunuz.

Malzemeler             :

1 çay bardağı pekmez
1 su bardağı süt
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1 çay bardağı ceviz
1 su bardağı kuru üzüm
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 tatlı kaşığı tarçın

Hazırlanışı          :

1-Derin bir kapta unu iki kere eleyin.Kabartma tozunu, vanilyayı, tarçını ekleyin ve bütün kuru malzemenin birbirine karışmasını sağlayın.
2- Pekmezi süt ile karıştırarak inceltin.Yumurtaları teker teker kırın ve karışıma ekleyin.Bütün karışımı iyice çırpın.Biraz kabarmasını sağlayın.
3- Sıvı karışımın içine yavaş yavaş kuru karışımı ekleyin.Malzemeleri karıştırırken hep aynı yöne karıştırın ve çok fazla karıştırmamaya dikkat edin.
4- Önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 13 dakika pişirin.Eğer emin olamazsanız kapağını açıp bir tanesinin içine bıçak batırın.Eğer üzerine hamur yapışmamışsa pişmiş demektir.Pişen muffinleri 10 dakika tepsinin içinde 5 dakika da servis tabağının içinde dinlendirip öyle servis yapın.

1 yorum:

  1. ilk dikkatimi çeken şey, şeker ve margarin kullanılmaması ve hemen denedim tabiki.Kuru üzüm çok güzel bir tatlılık verdi muffinlere...
    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...