Somon


Somon omega - 3 açısında çok zengin bir balık.Hamsiden sonra balık listemizin ikinci sırasında somon var.Bir Karadenizli olarak birinci sırada elbette hamsi var.Karadeniz'de büyüdüm ben hamsinin hakkını yiyemem.Somon da büyük balıklar arasında en sevdiklerimden.Kışın haftada bir kere balık yeriz.Ayda en az bir kere bu şekilde balık pişiririz.Sinop'ta iken çok sevdiğimiz bir balıkta zargandı.Yanında sos ile servis edilir ve çok lezzetlidir ama başka yerlerde bulamazsınız pek.Somonu ya tavada kızartırım ya da fırında pişiririm.Genelde hem rahatlık açısından, hemde pişerken çıkardığı koku açısından fırında pişirmeyi tercih ederim.Yanına da bol miktarda yeşil salata ve mutlaka patates haşlama hazırlarım.Leziz, doyurucu ve çok pratik hazırlanan bir ana menü hazırlamış olurum.Özellikle arkadaşlar geldiğinde bu şekilde balık hazırlamayı tercih ederim.

Somon ile ilgili bir belgesel izlemiştim ve çok etkilenmiştim.Somonun yaşamm döngüsü idi konusu ve sizlerle paylaşmak istedim.Bütün somonlar tatlı su yataklarında bırakılan yumurtalarden çıkarak başlarlar hayatlarına ve yine buraya gelerek sonlanır yaşamları, yeni hayatlara can verebilmek için.Yaşamları boyunca büyük bir yolculuk bekler somonları.Yumurtalarından çıktıktan sonra birkaç hafta bulundukları yerde avlanarak gelişirler.Gelişip yeterli büyüklüğe ulaştıklarında yola çıkma vakti gelmiştir, uzun yolculuk başlamıştır artık.Nehir boyu yol alıp denize ulaşmaya çalışırlar.Denizde birkaç yıl geçirirler ve gelişimlerini tamamlarlar.Gelişimini tamamladıktan sonra yumurtlayabilmek için geri dönüş yoluna başlamak zorundadır.Yolculuk nereye dersek,tabi ki ilk doğduğu yerdir gitmek istediği.

Somon eve dönebilmek için doğduğu nehrin denize döküldüğü yeri bulmak zorundadır ve bunu hiç hata yapmadan hemen bulur.Nehrin ağzına gelir ve nehrin akışına ters yönde ilerler.Bütün ayrımlardan hiç şarırmadan, hiç bir yerde hata yapmadan doğduğu noktayı bulana kadar asla başka bir yöne sapmadan bulur gideceği yeri.Artık doğduğu yere gelmiştir.Burada yumurtalarını bırakır ve yolculuğu bitmiştir artık.Ve yumurtlayan somonların yaşamları bitmiştir.Artık sıra diğer doğacak somonların yolculuğuna gelmiştir.

Çok etkileyici bir öyküsü var somonun.Bu öyküden sonra anlatmak zor ama....;

 Malzemeler           :

1 kilo somon balığı
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı              :

Tuzu, karabiberi ve kekiği bir kapta karıştırın.Karışımı somonun derisiz tarafına sürün.Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin.Üzerine ızgara telini yerleştirin ve somonları derileri aşağıya gelecek şekilde yerleştirin.Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 20 dakika pişirin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...