Kıymalı Börek


Hazır yufka ile hazırlanan bir kıymalı börek.........Her ne kadar ev yapımı mantı gibi olmasa da farklı ve güzel bir tada sahip.Ana yemek olarak sunabileceğiniz bir börek.Hafta sonları hamur işi ,börek gibi ürünlere yer veriyorum mutfağımda.Börek hazırlamanın bir güzel tarafı da önceden hazırlayıp derin dondurucuda saklayabilmeniz. Börekleri istediğiniz şekilde hazırlayın, derin dondurucunuza yerleştirin hava almayan kaplarda.  Bir misafiriniz mi geldi ya da canınız yemek yapmak istemiyor mu? birkaç değişik hile ile ana yemeğiniz hazırdır .Böreğimiz zaten hazırdır yapılacak tek iş fırını ısıtıp börekleri fırın tepsisine dizmek .Gerisi garnitür hazırlamak .İşlerin çok yoğun olduğu zamanlarda derin dondurucuda hayatınızı kolaylaştıracak , zamanınızı almayacak yiyecekler saklayın.Tek yapmanız gereken börek yaptığınız zaman biraz fazla hazırlamak.Aynı şekilde pizza hamuru yaptığımda küçük bir miktar her zaman artar, hamuru derin dondurucuda saklar hafta sonu kahvaltılarda kullanırım.İstediğin malzemeyi döşe ,üzerine yumurta kır pişsin ve nefis bir kahvaltılık mideye insin.





Bu börek fırında pufidik pufidik oluyor.Çok ender de olsa kızartarak da hazırlarım.Kızartılmışın tadı biraz daha farklı olur.Ben fırında hazırlamayı tercih ediyorum.Sağlık açısından en doğrusu bu sanırım.Büyük bohçalar şeklinde hazırlıyorum o yüzden bir tepsiye dokuz adet sığıyor.Bir kilo yufka aldığınızda bir tanesi sığmıyor.İsterseniz kızartın ya da başka zamanlara saklayın tercih sizin.

Malzemeler            :

1 kilo yufka ( 5 yaprak )
Yarım kilo kıyma
2 baş kuru soğan
3 adet yeşil biber
Tuz
Karabiber
Pul biber
1 su bardağı sıvıyağ
Sos için                :
Sarımsak
2 su bardağı yoğurt
Üzerine                :
Tereyağında kızdırılmış pul biber

Hazırlanışı            :

1- Soğanı az miktarda sıvıyağ ile kavurun.Yeşil biberleri ince doğrayıp soğanın içine ekleyin.Biberlerde biraz kavrulunca kıymayı ekleyin.Baharatları da ekleyin ve kavrulsun.Soğumaya bırakın.
2- Yufkaları üst üste yerleştirin ve dört parçaya bölüp büyük üçgenler elde edin.Bir kaseye sıvıyağ koyun ,yufkalardan birini alın fırça yardımı ile sıvıyağ sürün ve bir kat daha yufka koyun.Kıymalı harcı yufkaların ortasına kare şeklinde yerleştirin.Yufkaları katlayıp büyük kare bohçalar elde edin.Üçgenlerin uç kısmına su sürüp yapışmasını sağlayın.Tüm yufkalar bitene kadar bu işlemi tekrar edin.Fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirin ve hazırladığınız bohçaları tepsiye yerleştirin.Üzerine çırpılmış yumurta sürün.Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında ( fanlı ) üzeri kızarana kadar pişirin.
3- Sarımsaklı yoğurt hazırlayın.Diğer tarafta da tereyağında pul biber sosu hazırlayın.Servis yaparken üzerine sarımsaklı yoğurt ve pul biber dökün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...